‘Geen vaarwel vandaag’ wint de BNG Literatuurprijs

Juryrapport:

Je zou Geen vaarwel vandaag een postume roman kunnen noemen: vader zakt al op de eerste pagina’s op Schiphol in elkaar, waarna we zijn ex-vrouw en vooral zijn drie kinderen volgen bij het spoorzoeken in de tijd – een proces waarbij ook de kinderen elkaar weer terug lijken te vinden. Maar hem waren ze sowieso al een beetje vergeten, de laatste jaren. Hij hen evenzeer? Is dat nog wel te achterhalen? Laat iemand wel iets achter? De kinderen: schrijfster Tessel, kledinghandelaar Moor en studente Cat, zijn alledrie nog relatief jong maar elk op hun eigen manier al vastgedraaid in het leven. Zal Tessel nog wel een goeie, of überhaupt nog een roman weten te schrijven? Kijkt Moor nog naar iets anders uit dan naar een nieuwe lading tweedehands merkkleding? Rondt Cat die studie in New York wel af? Ze komen maar moeilijk vooruit. Opvallend, voor kinderen die verwekt werden door een man die alleen maar vooruit leek te kúnnen leven. Maar daar was de tijd dan ook naar, dertig, veertig jaar geleden.  Geen vaarwel vandaag, een familieroman met sterke cultuuranalytische eigenschappen, is gegoten in ronduit indrukwekkend proza, waarin Heerma van Voss tot in detail laat zien hoe groot de kloof is tussen de uit allerlei details bestaande levens van de millennials en het daadwerkelijk ondergaan van rouw.

Drie uiteenlopende fictiewerken, uiteenlopend in omvang, stijl en mate van conventionaliteit. Het is appels met peren vergelijken. We hebben er dan ook uitvoerig over getwist wie de winnaar moest worden. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor een auteur met een omvangrijk oeuvre. Hij schreef onder meer over herinneringen, de liefde, angst en over de dood. Hij schreef romans, een thriller en non-fictie. Zijn laatste roman over een gezin in rouw is geïnspireerd op het overlijden van zijn eigen vader. In deze scherp gecomponeerde roman laat hij zien hoe drie kinderen uit hetzelfde gezin de dood van hun vader op heel uiteenlopende wijze beleven. De jury was onder de indruk van de wijze waarop deze roman van onze laureaat de nodige levensvragen oproept. En we waren diep ontroerd door Geen vaarwel vandaag van Daan Heerma van Voss, winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2023.