noem hetliefde

Verschijningsdatum: 16 mei 2018

Geloof ik nog in de liefde? Die vraag heeft de vierendertigjarige Tomas Wolf zich lang niet durven stellen. Maar nu zijn grootmoeder erover denkt haar leven te beëindigen en zijn beste vriend ernstig ziek is, besluit hij te geloven. Hij stelt zich weer open voor de liefde. En hoe. Hij valt voor het jongere meisje A. dat, beïnvloed door de volgens hem narcistische tijdgeest, een totaal andere kijk op liefde heeft. Wie zal wie het eerst hebben ontleed, en wat gebeurt er als alle geheimen en onuitgesproken verlangens boven tafel komen? Noem het liefde is een even genadeloze als betoverende schets van deze tijd, spiegel en hamer ineen.

 

Verwijzingen en citaten in Noem het liefde

  • (p. 18.) De religie die gestoeld zou moeten zijn op de aantrekkingskracht tussen de seksen is naar een idee van Isaac Singer, in: Enemies, a Love Story (1972).
  • (51.) Het ‘tongklakkende’ geluid van tennisballen die geslagen worden, is voor het eerst zo genoemd door Willem Brakman, in: Vijf manieren om een oude dame te wekken (1979). Volkskrant-criticus Arjan Peters bracht dit citaat in een van zijn columns onder mijn aandacht, maar de bewuste column heb ik sindsdien niet meer kunnen vinden.
  • (54.) De woordgrap over de Pretty Huge Dick (PhD) is geleend van Kanye West, om precies te zijn het nummer Breathe In Breathe Out, van het album The College Dropout (2004).
  • (61.) De opmerking van het meisje A. over de Titanic – ‘de succesvolle film, niet de onsuccesvolle boot’ – is een verwijzing naar een special van Game of Thrones, Game of Thrones the Musical, gemaakt voor Red Nose Day 2015.
  • (84.) De haai die moet blijven bewegen omdat hij anders sterft, is een beeld van Woody Allen, uit Annie Hall (1977).
  • (95.) ‘Liever elitair dan pomme de terre’ is een citaat uit het nummer Jagerfeestje, van de mixtape Ski or Die (2011), uitgebracht door het collectief Ski Leraar Bruin Money Gang.
  • (121.) De opmerking van het vader van het meisje A., over zijn miniatuurscheepjes, is een verwijzing naar Curb Your Enthusiasm, aflevering 3 van seizoen 1.