Een verhaal over zwaarmoedigheid.

Blue Monday

‘Reve, Hermans, Slauerhoff, Heeresma – allen schreven zij literatuur waarin zwaarmoedigheid een belangrijke rol speelt. Hoewel er tal van voorbeelden te bedenken zijn van uitstekende zwaarmoedige literatuur uit verschillende buitenlanden, lijken schrijvers uit de lage landen zich bij uitstek thuis te voelen in dit genre. Waar de buitenlandse schrijvers eerder lijken te neigen naar het melancholische, haast het romantische, wringt er in de Nederlandse literatuur onophoudelijk iets, is er altijd een droge ironie voelbaar. Waar ligt dit aan? De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) organiseerde maandag 21 januari de avond ‘Blue Monday’, waar de hedendaagse relevantie van zwaarmoedige literatuur werd onderzocht. Anton de Goede was er bij en doet verslag. Met tekstbijdragen van Ton Anbeek en Daan Heerma van Voss.’

Mijn verhaal is hier te beluisteren.