***** in Noord-Hollands Dagblad, **** in AD

**** – Algemeen Dagblad

***** – Noord-Hollands Dagblad

Gehele recensie, door Sonja de Jong:

Buitengewoon intrigerend

 

‘Een man ontwaakt in een donkere zaal. Hij heeft geen flauw idee wie hij is en hoe hij daar gekomen is.

Zo begint ‘Het land 32’, de nieuwe roman van Daan Heerma van Voss (1986), waarin hij alle belofte die hij al vanaf het begin in zich leek te hebben, voor het eerst volledig waarmaakt. ‘Het land 32’ is een pleidooi voor de kracht van verhalen én een beklemmende zoektocht naar identiteit. De schrijver weet de lezer weerloos mee te trekken in de raadselachtige wereld van een man met geheugenverlies. Stapje voor stapje word je meegezogen in zijn zoektocht. Heet hij echt Stanley, zoals hij zich vaag meent te herinneren of heet hij Marlon Brando, zoals zijn enige medegevangene, het zieke meisje Penny Lane, hem vertelt? En wat is de rol van Vrijdag, de oude man die hem bewaakt? Door verhalen te schrijven kan Stanley bonnen voor eten verkrijgen en kan hij Penny van haar ziekte afleiden en zo ontstaat het ene na het andere verhaal, met telkens terugkerende ingrediënten: iemand met een melkwit oog, een trap met een vrouw en een man, namen uit bekende films, liedjes, romans.

Heerma van Voss onderzoekt in zijn verhaal thema’s als identiteit, schuld en verlangen naar geborgenheid en liefde, en brengt tevens een ode aan Tennessee Williams’ film ‘A streetcar named Desire’ (1951). Buitengewoon intrigerend.’